Uncategorized

Eindelijk een Echte Telescoop

In het begin was er onwetendheid. Toen kocht ik mijn eerste telescoop.
Toen was er kennis en pragmatisme. Toen kocht ik mijn tweede telescoop.
Daarna was er nostalgie en gederfd jeugdsentiment. Toen kocht ik mijn derde telescoop.

Een echte. Zoals ik die eigenlijk wilde toen ik acht was. Maar toen waren ze te duur. Dus nu met terugwerkende kracht alsnog: een Echte Refractor…
Deze week werd mijn sluimerende refractorzucht getriggerd door het enthousiaste verhaal van ene Ber hier op het forum. En zo vond ik op Marktplaats al snel een Bresser Skylux voor een schappelijke prijs van een mevrouw in Nijmegen.
Zo reisde ik gisteren af vanuit mijn werk naar Noord-Wallonië om een en ander in ogenschouw te nemen. Deze dame woont daar in een appartement met uitzicht op de Waal en wilde naast haar Japanse 10×50 bino iets om naar de passerende binnenvaartschepen te kijken. En zo kwam er vorige week dus een Bresser Skylux. Bij nader inzien bleek die wat overkill en te ingewikkeld. Tja, een equatoriale montering voor het volgen van het scheepvaartverkeer is misschien inderdaad wat overdreven.

Daarom heb ik de Skylux meegenomen en vijfenzeventig pietermannen achtergelaten, vergezeld van het advies om uit te zien naar een spottingscope of een grotere bino op statief. Vaste prijs want deze mevrouw vindt zichzelf geen handelaar. Mooi, ik ook niet. De letters N.O.T.K. zijn voor mij dan ook een goede reden om bij voorbaat af te haken, en deze prijs vond ik goed betaald maar ook niet teveel. Ik blij, verkoopster blij. En zo mag ik mij dan e-i-n-d-e-l-i-j-k de eigenaar noemen van een Echte Refractor met een Heuse Equatoriale Montering.

20160216_174142
20160216_222347

Want tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik na twee jaar astro nog nooit met zo’n montering heb gewerkt, Foei, welk een lacune in mijn ervaring. Nu is het ook maar de vraag of zoiets verfijnds gedijt in mijn simpele recht-toe-recht-aan-Dobhop-fikken, maar daarover later meer. Eigenlijk is dat best gelukt; een miniverslag volgt nog.

Het opbouwen ging in elk geval soepel. Wat thuis natuurlijk enige nieuwsgierige blikken opleverde.
20160216_201908

Daarna werd de nieuwe aanwinst natuurlijk uitgelaten, hoewel ik zelf een stuk meer uitgelaten was dan de nieuwe aanwinst. Meer daarover later in Waarneemverslagen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *