Uncategorized

מזל טוב – Mazal tov

Zo wordt dat geloof ik genoemd als je erg veel geluk hebt, zoals ik gisteravond. Zon net onder. even snel de grab&go-refractor buiten gezet en op Jupiter gericht. En kijk, meteen de GRS in beeld. Tenminste, daar lijkt het op maar Skysafari bevestigt dat. Daar bovenop is aan de overkant van de equator ook nog een heldere zwarte stip te zien: de schaduw van Europa. Vergrotingen die ik heb gebruikt: 100x (10mm Ortho), 125x (8 mm Planetary) en 200x (mijn nieuwste 5mm Ortho). Alle vergrotingen zijn te pruimen dus de seeing is niet verkeerd; wel heb ik bij dat laatste oculair, bij een uittreepupil van een halve millimeter, veel last van floaters. De prettigste vergroting is dan ook die van 125x met de 8mm. Daarmee geniet ik dan ook nog even van de details, die bij vlagen niet tegenvallen voor de kwaliteit van mijn 10 cm refractor. Na een kwartier verdwijnt Jupiter achter de dakrand en zet ik het record voor mijn kortste waarneemverslag ooit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *